بومگردی همراه با غذاهای سنتی تالشی

در سفرهای بومگردی علاوه بر دیدن طبیعت بکر و جذاب محیط شما می توانید از غذاهای محلی و سنتی لذیذ آن منطقه تناول کرده و به سفرهایتان لذت چند برابر ببخشید . لذتی که طعم و عطر آن هرگز از خاطره شیرینتان پاک نشود .
غذاهای لذیذ محلی گیلان که عطر و بو و طعم کوچ و عشایر را نیز به عنوان چاشنی  همراه دارد از جمله جذابترین و خوشمزه ترین مرحله سفرهای بومگردی به شمار می رود . غذاهای رنگارنگی که هر گردشگر با یکبار چشیدن طعمش متوجه منحصر به فرد بودنش می شود .مردمان گیلانی یکی از مهمان نوازترین مردمان ایرانی هستند و یکی از ترفندهای مهمان نوازیشان پذیرایی از مهمانانشان با غذاهای خوش طعم و عطر محلی و سنتی است .

غذاهایی همچون گوزلی بریان ، دو آش (آش دوغ)  ، کته نون (نان سنگی) ، شیر برنج ، آش تالشی ، سیرجینه ، ووزه دلهَ (بادمجان توپر) ، جزلق ، سوجا دیله (ساج ایچی) ، انار دون ، قورتماج ، ووزه کوکو ( کوکوی گردو )، دوما رواَن (روغن دمبه) ،خوراک عدس( مَجو) ، آرزِنا و دسرهای خوشمزه و لذیذ همچون به‌لاما ، روان (کره) ، زرد روان ، ترشی محلی ، ترشی آلو، ساتا نان ، زرین نان ، ماست چکیده ، پنیر محلی ، دوشاب ، پِندیرَه ویسوج(پنیر سرخ کرده) .

“پیله بابا” در این مقاله به طرز تهیه غذاهای محلی و سنتی گیلانی می پردازد با ما همراه باشید .

  • غذای لذیذ و اشرافی گوزلی بریان (بره بریان)

گوزلی بریان غذایی است تشریفاتی که برای مهمانان مهم و خاص پخته میشود و بیشتر در مراسمات و مهمانیها طبخ میشود. یک بره را به صورت کامل می پزند و بعد از اتمام پخت شکم بره را مثل مرغ شکم پر یا ماهی شکم پر با ادویجات و سبزیجات مخصوص گیلانی و گردو پر میکنند . این غذا یکی از خوش طعم ترین و لذیذ ترین غذاهای سنتی گیلان است .

موارد مورد نیاز : یک عدد بره کوچک ، سبزیجات محلی ، ادویه ، گردو

  • غذای خوشمزه دو آش (آش دوغ)

آش دوغ که در زبان محلی به دو آش شهرت دارد یکی از غذاهای معروف و رایج گیلان است و طرز تهیه آن به این صورت است که ابتدا دوغ را درون ظرفی ریخته و روی حرارت میگذارند و یک فنجان برنج به آن اضافه میکنند این غذا باید به صورت مرتب هم زده شود سپس  حبوباتی مثل نخود، لوبیا و عدس پخته شده به آش اضافه میکنند وقتی که غذا غلظت پیدا کرد و جا افتاد نوبت به چند حبه سیر و گشنیز و برگ سیر می رسد که به آن اضافه کنند. اصولا برای تزئین روی آش از نعنا داغ و سیر داغ استفاده میکنند . فرصت چشیدن طعم این غذای خوشمزه را در سفرهای بومگردی گیلان و تالش از دست ندهید.

مواد مورد نیاز : برنج ، دوغ، لوبیا، نخود ، عدس ، نعنا، سیر، برگ سیر ، گشنیز

  • نان سنتی کته نون (نان سنگی)

نان سنتی که خوردنش در طبیعت زیبای گیلان سفرهای بومگردی را هزاران بار لذیذ تر میکند این نان سنتی را روی سنگ مسطح و بزرگ میپزند به این صورت که این سنگ را روی شعله آتش میگذارند و پس از داغ شدن خمیر نان را به روی سنگ داغ شده قرار میدهند. پشت این نان روی سنگ پخته مشود و روی نان با حرارت آتش زیر سنگ سرخ میشود . در زمان‌های قدیم که امکانات کمتر بوده مردم برای تهیه نان از این روش استفاده میکردند .

تصویری از پخت کته نون

  • شیر برنج

شیر برنج غذایی است که با سه نوع ذائقه شور و ترش و شیرین میشود میل کرد و بسته به ذائقه افراد دارد. برای تهیه این غذای خوشمزه شیر را در ظرفی ریخته و روی حرارت می گذارند ، البته باید اضافه کنم که از سه نوع شیر، شیرگاو یا گوسفند یا بز می توان استفاده کرد . مردم بومی برای آنکه شیر برنج غلیظ و لعابدار به دست بیاورند نوعی برنج با نشاسته زیاد استفاده می­‌کنند. در حین جوشیدن شیر، برنج را یک بار آبکشی میکنند و به شیر اضافه می کنند. بعد از یک ساعت که خوب هم زده شد، شیر برنج آماده می­‌شود .

  • مواد مورد نیاز : برنج  ، گلاب ، شیر ، هل ساییده شده ، نمک ، مربا یا دوشاب یا عسل ، ترشی محلی

 

  • آش تالشی

آش تالشی نیز به نوبه خود یکی از غذاهای لذیذ و مهمان پسند است که در طبیعت زیبای تالش واقعا یک خوراک دلچسب است . و اما طرز تهیه این آش خوشمزه و دلچسب ، اول گندم را از پوستش جدا می کنند بعد از خشک شدن  آن را می­کوبند و با دوغ محلی پخت می شود، تا جا افتاده و غلیظ شود و دوغ را درون ظرفی می ریزند و سیب زمینی های خرد شده و لوبیا را به آش اضافه میکنند و بعد از آن که آش حسابی جوشید، بلبو یا همان سبزیجات را به آش اضافه می‌­کنند. حال یک آش جا افتاده و خوش طعم آماده است برای پذیرایی عصرانه ، البته اگر بخواهید صبح میل کنید میتوانید از شیر گوشفند جوشیده شده نیز استفاده کنید .

مواد مورد نیاز : لوبیا ، گندم ،دوغ محلی ، بلبو سبزیجات (گشنیز ، سیر ، چغندر ،نعنا ، پونه) ، سیب زمینی

  • خوراک صبحانه سیرجینه

سیرجینه یک غذای منحصربه فرد و مقوی برای صبحانه است بخصوص برای بومگردان و مهمانان چشیدن این غذای خوشمزه تالشی بسیار توصیه می شود. این غذا بسیار شبیه خاگینه است ولی متفاوت، طرز تهیه سیرجینه اینگونه است که آرد ذرت یا آرد برنج  را در شیر می ریزند و به هم می‌زنند  و چند عدد تخم‌مرغ سنتی یا محلی را شکسته و به آن اضافه میکنیم و حال نوبت  شکر و زردچوبه است که به آن اضافه شود حسابی باید هم زده شود تا مواد خوب با هم ترکیب شود و روغن را درون تابه ریخته و روی شعله میگذاریم ، روغن که خوب داغ شد مواد تهیه شده را داخلش سرخ میکنیم و در پایان پخت سیرجینه را درون بشقابی میگذاریم و با شکر و یا پودر قند تزئینش میکنیم .

مواد مورد نیاز : آرد ذرت با برنج ، شیر ، تخم مرغ ، شکر ، زرچوبه ، روغن برای سرخ کردن .

  • ووزه دلهَ (بادمجان توپر)

ووزه دله یا همان بادمجان توپر یکی از غذاهای سنتی گیلانی است که طرفداران زیادی دارد . برای تهیه این غذا بادمجان ها را با پوست درون آب میجوشانیم تا خوب طبخ شود سپس وسط بادمجان را خالی میکنیم و در روغن سرخشان میکنیم حال نوبت به مواد میانی میرسد پیاز ها را نگینی خورد میکنیم گوجه ها را هم همینطور حال با گردوی چرخ شده مخلوط میکنیم بعد از مخلوط شدن مواد میانی به آن رب آلوچه که به صورت سنتی تهیه شده است اضافه میکنیم  به آرامی مواد را درون بادمجانها ریخته و روی آن را با سبزی تازه نعنا و ماست تزئین می کنیم این غذا را هم می شود با برنج سرو کرد و هم با نان خورد .

موادمورد نیاز: بادمجان ، گوجه ، گردو کوبیده شده ، پیاز ، نعنا جهت تزئین

 

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *